Elevhälsa Online – nu kan eleverna träffa skolsköterska och kurator via nätet

Via Elevhälsa Online kan eleverna nå skolsköterska eller skolkurator via chatt, telefon eller på plats i skolans lokaler.

Coronapandemin slår hårdast mot de mest utsatta och det är då elevhälsan måste vara som starkast. Därför öppnar Norrtälje kommun Elevhälsa Online – en digital tjänst för att öka tillgängligheten till skolsköterska och kurator för elever i våra  kommunala skolor.

– Vi vet att elevers hemförhållanden skiftar stort och med ökad psykisk stress och oro hos elever kan vi räkna med en ökning av psykisk ohälsa. Därför är det viktigare nu än någonsin att elevhälsan arbetar med digitala lösningar, säger Robert Beronius (L), ordförande i barn-och skolnämnden.

För att nå Elevhälsa Online loggar eleverna in i en e-tjänst med Bank-id och kommer då kunna chatta direkt med skolsköterska eller skolkurator, som då har tillgång till elevens personuppgifter för att kunna ge stöd och hjälp. Samtal mellan elev och elevhälsan kommer kunna ske via chatt, telefon eller via vanligt besök. Det går även att nå Elevhälsa Online utan att logga in med Bank-id. Alla som söker elevhälsan digitalt kommer bli kontaktad inom 24 timmar (helgfria vardagar). Allt behandlas enligt den vanliga sekretessen.

– Jag välkomnar en säker digital lösning, som möjliggör att alla elever har tillgång till elevhälsovården, nu när de flesta gymnasieelever pluggar hemifrån, säger Patrik Dahl (C), ordförande i utbildningsnämnden.

Den digitala elevhälsan kommer vara öppen alla helgfria vardagar mellan klockan 07.30 och klockan 19.00, och nås via webben. Tjänsten kommer även vara öppen på skollovens vardagar. De elever som vill kommer fortfarande kunna kontakta kurator och skolsköterska direkt på skolan som vanligt eller via vårt gemensamma telefonnummer 0176-28 34 41.

– Just nu har vi många elever hemma, antingen med anledning av distansundervisning eller för ökad sjukfrånvaro, därför vill vi öka tillgängligheten men även för att det är ett sätt eleverna allt mer kommunicerar på, säger Peter Ceder, chef för den centrala elevhälsan.

Elevhälsa Online riktar sig till alla våra elever i kommunala grundskolan och gymnasiet. För grundskolan är det ett komplement till den vanliga fysiska elevhälsan. Målsättningen är att behålla Elevhälsa Online även när coronakrisen avtagit.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här